Maria Kalaniemi & Eero Grundström [FIN]

Dragspelspionjären och improvisationskonstnären Kalaniemi bjuder på storslagen musik i det lilla tillsammans med tramporgels- och munspelsvirtuosen Grundström.

Klingande finlandssvenska ballader, sånger med havsmotiv, känslofylld tango och maniska menuetter. Musiken har duons avskalade form men ändå fylls ljudbilden till bredden av toner.

Maria Kalaniemi hör till en av pionjärerna inom finländsk nutida folkmusik. 1983 började hon studera vid Sibelius Akademien, som en av de första folkmusikstudenterna. Sedan dess har hon haft en betydande karriär både i Finland men även utomlands och förnyat människors uppfattning om dragspel och dragspelsmusik. Hon har en lyrisk och känslig spelstil och musiken beskrivs ibland som finländsk dragspelsfado.

Eero Grundström tog examen på folkmusiklinjen på Sibelius Akademien 2008. Han är en sann multiinstrumentalist, kompositör och improvisationskonstnär och har jobbat på olika håll i musikbranschen. Tillsammans med Kalaniemi spelar han främst tramporgel men även munspel. Han spelar också i munspelskvartetten Sväng.

Kalaniemi och Grundströms skiva Svalan kom 2017 och låg fem månader bland de tio bästa skivorna på listan World Music Charts Europe

Maria Kalaniemis utmärkelser i urval:
Statspris i musik 2018
Medlem i Kungliga Musikaliska Akademien 2018
Pro Cultura Esbo-priset 2013
Svenska Kulturfondens Konstpris 2012

Skivor i urval:
2017 Maria Kalaniemi & Eero Grundström, Svalan,
2011 Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Åkerö
2010 Maria Kalaniemi, Vilda Rosor
2006 Maria Kalaniemi, Bellow poetry
2004 Maria Kalaniemi Trio, Tokyo concert
2003 Maria Kalaniemi Quartet, Kaustinen Live
2002 Accordion Tribe, Sea of reeds
2001 Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck, Ilmajousi / Luftstråk
2001 Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Ambra
1992 Maria Kalaniemi, Master of Folk Accordion
1984 Maria Kalaniemi, Kultaisen Harmonikan Voittaja

Maria Kalaniemi på Spotify

Hemsida

Foto: Pentti Hokkanen