Verkstäder innehåll och lärare

Verkstäder: Innehåll och lärare

Dansa pols – eller spela mungiga. I årets verkstäder hittar vi många guldkorn. Passa på att fördjupa dig i något du tycker extra mycket om eller vill lära dig lite mer om.
Alla verkstäder kostar 250 kronor. Köp din biljett redan nu!

Dansverkstad | Pols
Lär dig dansa pols med dansaren Anna Öberg och musikern Mia Marine. Kursen är öppen för alla oavsett tidigare danserfarenhet och du behöver inte komma i par. Anna och Mia är två mycket uppskattade pedagoger, kända för sitt inkluderande och lekfulla sätt att undervisa.

Spelverkstad | Skånelåtar med dansdriv
Ta chansen att spela med Karin Wallin, innehavare av prestigefyllda Zornmärket i Guld och en mästare på att spela till dans. Vi letar fram och provar de små små detaljerna i spelet som gör skillnaden mellan att bara spela en låt och istället få låten att lyfta med ett stort lugn, sug och bästa dansdriv.

Sångverkstad | Svensk folksång
Tillsammans med Anders Larsson, mästersångaren från Malmö sjunger vi ett knippe olika sånger om kärlek, sorg och ond bråd död. Förutom visor med text så kommer vi också att sjunga dansmusik med rösten – trall, något som ligger Anders Larsson varmt om hjärtat. Eventuellt sjunger vi också något flerstämmigt. Anders bjuder in att musicera tillsammans i gruppen.  Alla är välkomna på sin egen nivå, och fokus ligger på att ha kul tillsammans.

Dansverkstad | Föra & följa
Med utgång från ett par olika vanliga danser utforskar vi pardansandets hantverk utifrån de olika rollerna. Du kommer både att få föra och följa under workshopen och behöver inte komma tillsammans med en danspartner. Din lärare är Anna Björk, frilansande danslärare i folklig dans och dansmetodik i Sverige och Europa sedan 2002. Hon har sin utbildning i folkdans och en masterutbildning i dansdidaktik från Danshögskolan/Stockholms konstnärliga högskola. Musiken står välrenommerade dragspelaren Erik Pekkari för.

Spelverkstad | Västerbottenlåtar
Barockviolinisten Ida Meidell Blylod, baserad i Malmö men bördig från Umeå, kommer till festivalen. Kom och lär dig låtar ur den rika traditionen från dalgångarna längs Ume- och Vindelälven! Här hittar vi både kärva triolpolskor, glada kadriljer, vackra visor och stolta valser. Workshopen formas utifrån deltagarnas önskemål och kan även innehålla stämmospel, stilistiska uttryck och tips om teknik. Alla instrument är välkomna men utlärning sker utifrån melodispel och med utgångspunkt i fioltraditionens uttryck och avtryck.

Dansverkstad | Slängpolska på fläck
Lär dig dansa slängpolska på fläck med dansaren Anna Öberg och fiolspelmannen Pelle Björnlert. Kursen är öppen för alla oavsett tidigare danserfarenhet och du behöver inte komma i par. Pelle är stor förebild för många musiker känd för sitt svängiga och variationsrika spel. Tillsammans med Anna har han haft mängder av kurser och workshops i dans och spel genom åren.

Sångverkstad | Norsk folksång – låtterim och visor från Valdres
Låtterim är små texter som används till låtar från Valdres. Visorna har vandrat runt i Norden och slagit sig ner i Valdres efter att ha fraktas runt av soldater, köpmän och vandringsmän. Kanske hittar vi tillsammans varianter även från Sverige! Marit Karlberg har en av Norges mest stilsäkra och ovanliga röster och hon har tillbringat mycket tid i arkiven för att leta upp spännande material.

Spelverkstad | Mungiga
Ta chansen att lära dig grundtekniken i att spela mungiga med en av Norges absolut främste mungigespelmän Anders Erik Røine. Vi fokuserar på tonbildning och rytmik och sen nosar vi på låttyperna gangar och springar. Anders Erik Røine spelar utöver mungiga även langeleik, hardingfele, flöjt, horn, mandolin, banjo, gitarr och sjunger. Med fem kappleiksegrar, en kongepokal, en grammis och flera Folklarmspriser så är han en av Norges mest uppskattade folkmusiker. Det kommer att finnas möjlighet att låna och att köpa en mungiga. Vi kommer att använda mungigor i A-tonart.

Fredag 26 juli
11.00–13.00 Dansverkstad | Pols Anna Öberg & Mia Marine Dansbanan
Spelverkstad Karin Wallin Kvarnen
Sångverkstad | Svensk folksång Anders Larsson Herrgården
13.30–15.30 Dansverkstad | Föra & följa Anna Björk & Erik Pekkari Dansbanan
 

 

Lördag 27 juli
11.00–13.00 Spelverkstad | Västerbottenlåtar Ida Meidell Blylod Logen
Dansverkstad | Slängpolska Anna Öberg & Pelle Björnlert Dansbanan
Sångverkstad | Norsk folksång Marit Karlberg Kvarnen
Spelverkstad | Mungiga Anders Erik Röine Herrgården

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.