Danskurser 2024

Danskurser 2024

Folklig dans [23-25 juli] – Djupdykning med Anna Öberg & Mia Marine
Denna kurs vänder sig till dig som har mycket god dansvana av svensk folklig dans och under tre dagar vill utveckla ditt dansande tillsammans med andra. Med utgångspunkt i den folkliga repertoaren närmar vi oss dansen med fokus på puls, rytm och sväng och stor vikt kommer att ligga på att utveckla den egna kroppen i dansen, samt lyhördhet till musik och danspartner. Genom konkreta verktyg utforskar vi det personliga dansuttrycket och den genrespecifika improvisationen. Det är inte nödvändigt att anmäla sig parvis. Undervisningen sker på svenska.

Anna Öberg är sedan 2011 huvudlärare i folklig dans vid Malungs Folkhögskola och har under åren undervisat på mängder av kurser och workshops i Sverige och utomlands. Hon verkar även återkommande som gästlärare på bla Danshögskolan i Stockholm och andra institutioner inom dans, musik och scenkonst.
Som dansare och koreograf har Anna turnerat internationellt och nationellt sedan 2006 och hennes konstnärliga arbete har bla visats på scener som Dansens Hus, Norrlandsoperan, Dalateatern och Moderna Dansteatern för att nämna några.
Mia Marine är den sprudlande värmländskan som gjort sig ett namn både som framstående yrkesfolkmusiker och som inspirerande pedagog. Hon turnerar bla med grupperna MP3, NID och Bowing 9 och spelar ofta till dans, både i kurssammanhang och på danskvällar.

•••

Folklig dans [23-25 juli] – Fortsättning med Anna Björk & Karin Wallin
Denna kurs vänder sig till dig som har god dansvana av svensk folklig dans. Under kursen får du möjlighet att utveckla ditt dansande och din dansteknik i förhållande till musik, danspartner och eget uttryck. Dessutom kommer vi att utforska traditionsbärande och vad det innebär att ta till sig kroppslig kunskap av en levande förebild. Det är inte nödvändigt att anmäla sig parvis. Undervisningen sker mestadels på svenska.

Anna Björk har arbetat som frilansande danslärare i folklig dans och dansmetodik i Sverige och Europa sedan 2002. Hon har sin utbildning i folkdans och en masterutbildning i dansdidaktik från Danshögskolan/Stockholms konstnärliga högskola, men ser också alla möten med traditionsbärare på dansgolvet som en viktig del av sin utbildning. Anna undervisar regelbundet på dans- och folkmusikutbildningar på folkhögskolor och högskolor. Hon arbetar också som forskningsarkivarie på Arkivet för folklig dans/Svenskt visarkiv.
Karin Wallin från Helsingborg är en av Skånes häftigaste dansspelmän. Med rötterna i en riktig spel- och dansfamilj är hon både riksspelman och innehavare av Zornmärket i guld.

•••

Folklig dans [24-25 juli] – Nybörjare med Carin Alnebratt & Anders Löfberg
Årets nyhet – nu erbjuder vi en kurs för dig som är helt nybörjare på folklig dans. Ta chansen att i lugn och ro få en genomgång av svensk folklig dans så du känner dig redo för att kasta dig ut i festivalens danshav!
Obs! Kursen startar onsdag eftermiddag (halvdag) och sedan hela torsdagen. Undervisningen sker både på svenska och engelska.

New for this year is that there is a complete beginner’s course in folk dance. Don’t miss the chance to get an overview of Swedish folk dance at your own pace so you feel ready to fling yourself feet first into the festival!
Please note: The course starts on Wednesday afternoon (half day) and continues the whole of Thursday. Teaching will be in both Swedish and English and is open for everyone.

Carin Alnebratt är uppvuxen i Kils och Ulvsbys folkdanslag och har senare i livet fördjupat sig i svensk folklig dans hos Ami Dregelid och Anna Öberg. Du kanske redan har mött henne som dansare på scen i verk som Synk och Tradpunkt eller på Skansen där hon under flera år varit danspedagog för ringleksbarnen. Carins smittande glädje och stora energi kommer göra varje danssteg så självklart.
Anders Löfberg växte upp i den småländska folkmusikmiljön, lärde sig spela fiol från sina föräldrar och blev tidigt en väletablerad dansmusiker. Utbildad på KMH på både fiol och cello, sprider han glädje och värme med sin musik. Frekvent medverkande på festivalen genom många olika grupper såsom senast med Nordic.

Mer information om kurserna hittar du här.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.