Lena Willemark – Blåferdi

Om man känner till någonting om svensk folkmusik så är det nog Lena Willemark man känner till. Hon har sin botten och grund i den svenska folkmusiken, främst från sin hembygd i Älvdalen. Men under åren har Lena Willemark låtit sitt musikaliska intresse växa och ta sig vidare till olika genrer och arbeten med musiker med vitt skilda musikaliska bakgrunder. Det är intresset för vad musiken kan ta för vägar som driver denna sångerska som arbetat med bland andra Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Ale Möller och en mängd musiker, ensembler och orkestrar.

Det kanske inte alla vet är att en stor del i Lenas musikskapande är komponerandet. 2014 fick hon av Sveriges Radio en beställning på ett nyskrivet verk som resulterade i Blåferdi. Texterna är skrivna på älvdalsmål och musiken är komponerad med utrymme för improvisation. Det är med sann glädje Korröfestivalen välkomnar Lena med sin älvdalska till den småländska sommaren.

Lena Willemark är förutom grammisvinnare även ledamot av Kungliga Musikaliska akademien och hedersdoktor vid Högskolan i Dalarna. Bland många andra saker!

Hemsida

Facebook

Spotify