Första artisterna släppta!

Sista helgen i juli är det dags igen, folkmusikfolk från hela norra Europa samlas i den lilla hantverksbyn Korrö för att ta del av det allra bästa inom samtida nordisk folkmusik.

De första artisterna är nu släppta och vi vågar lova att det blir en riktigt fin festival även i år. Flera av de medverkande är nominerade till priser vid årets folk- och världsmusikgala, rutinerade och namnkunniga artister samsas med unga banbrytare och genreföryngrare.

Två riktiga tungviktare gästar festivalen, nämligen Hoven Droven och Triakel. Två grupper som under många år bidragit till att sprida folkmusiken utanför den innersta kretsen av hängivna åhörare.

Ett av folkmusikvärldens hippaste kultband – Folk och Rackare återuppstår och beträder stora scenen på Korröfestivalen. Ett band som under decennier präglat svensk och norsk folkmusik.

Bland de utländska artisterna märks mångfaldigt prisbelönta dragspelsekvilibristen Maria Kalaniemi från Finland och den smått vansinniga munspelskvartetten Sväng, som är just precis så svängiga som namnet antyder.

Den Växjöbaserade kammarorkestern Musica Vitae firar 40 år och gör ett efterlängtat gästspel på festivalen. De dyker upp på scen tillsammans med den innovativa folkmusiktrion Nordic.

Övriga släppta artister är Vågspel, Fromseier/Hockings (DK), Breda Gatan och Stina Brandin.

Korröfestivalen äger rum på Korrö torsdag 23 juli – lördag 25 juli. Festivalveckan inleds med flerdagarskurser i spel, sång och dans med några av landets mest namnkunniga pedagoger inom genren. Lärare för årets kurser: Emma Härdelin, Johanna Bölja Hertzberg, Kjell-Erik Eriksson, Pelle Björnlert, Anna Nyander, Mia Marine, Anna Öberg.